Jesteś tutaj
Strona główna > Dom > Różnice pomiędzy twardą a miękką wodą – która bardziej pożądana?

Różnice pomiędzy twardą a miękką wodą – która bardziej pożądana?

Twarda woda w gospodarstawie domowym

Ze środków masowego przekazu, zwłaszcza z reklam telewizyjnych dowiadujemy się o zmorach związanych z twardą wodą. Zwykle w telewizji pokazywane są nam bębny pralek pokryte sporą ilością kamienia, a twardość wody przedstawia się niczym jeden z największych problemów cywilizacyjnych. Czy przekazywane wiadomości są mocno przesadzone, czy też twarda woda jest prawdziwą katastrofą? Czym różni się twarda wodą od miękkiej cieczy i która jest dla nas korzystniejsza oraz w jaki sposób można przeprowadzić efektywne zmiękczanie wody? To pytania, które spędzają sen z powiek wielu Polakom.

Na czym polega twardość wody?

O twardości wody mówimy, gdy zawiera ona dużą ilość wapnia, magnezu, chlorków, siarczanów bądź soli. Przenikają one do wód gruntowych spływając ze skał lub dostając się do ziemi wraz z wodą deszczową. Widocznymi objawami twardej wody są kamienie i osady na dnie dzbanków do gotowania wody, plamy w kranach, zlewach, wannach i w kabinach prysznicowych oraz niedrożne rury odpływowe. Właśnie wówczas możemy mówić o obecności kamienia. Dopuszczalne normy twardości wody zostały określone w rozporządzeniu ministra zdrowia dotyczących jakości wody pitnej i użytkowej wykorzystywanych w polskich gospodarstwach domowych. Jeśli poziom twardości wody przekracza górne wskaźniki, należy dążyć do uzdatnienia wody.

Twarda czy miękka woda?

Porównując twardą i miękką wodę, trzeba zwrócić uwagę na istotny podział. Woda działa zarówno na użytkowników, jak i na sprzęty, czy elementy wyposażenia mieszkań. Stąd też, można kategorycznie stwierdzić, iż nadmiernie twarda woda wykazuje niszczycielskie działanie w przypadku sprzętów AGD, armatur łazienkowych, elementów wystroju. Powoduje to dodatkowe koszty związane z naprawami oraz wymianami sprzętów. Woda o nadmiernej twardości nie jest też korzystna dla roślin czy delikatnych tkanin. Z nimi zdecydowanie lepiej obchodzi się woda miękka.

Do spożywania lepsza woda twarda?

Biorąc jednak pod uwagę zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na pierwiastki oraz istotne substancje, jak wapń, i magnez, okazuje się, że zdecydowanie lepsze będzie spożywanie twardej wody. Ma ona dobroczynne działanie dla pracy serca i innych mięśni. Wzmacnia także kości oraz układ nerwowy. Twarda woda jest więc przydatna i warto ją pić, lecz należy dokonywać cyklicznych pomiarów wody i uważać, by wskaźniki bezpieczne dla człowieka nie zostały przekroczone, gdyż w każdym przypadku sprawdza się powiedzenie, że co za dużo, to niezdrowo.

Chcesz wiedzieć więcej na temat twardej wody? Przeczytaj artykuł o tym, czy twarda woda może szkodzić zdrowiu.

Dodaj komentarz

Top