Jesteś tutaj
Strona główna > Dom > Czym woda destylowana różni się od wody po filtracji?

Czym woda destylowana różni się od wody po filtracji?

Woda uzdatniana metodą odwróconej osmozy czyli oczyszczana poprzez filtry osmotyczne jest tak czysta, że dość często porównywana jest do wody destylowanej. Jednak jest to woda dużo lepsza pod względem smakowym i zawartości mikroelementów.

Smak wody destylowanej jest mdły, niesmaczny. Powodem jest fakt, iż w momencie gotowania pozbywamy się występującego w wodzie o2 oraz dwutlenku węgla, którego nie brakuje w wodzie oczyszczonej przez filtry do wody. Gazy te mają decydujący wpływ na smak wody. Przykładem tu może być fakt, że wody górskie bogate w tlen, należą do wód miękkich oraz zaliczane są do najwyższej klasy czystości. Dwutlenek węgla wykorzystywany jest do napełniania gazem wód mineralnych w celu poprawienia jej smaku. Ponadto destylacja wody nie usuwa wszystkich produktów chlorowania wody. Niektóre związki aromatyczne na przykład ropopochodne związki chloru, które mają mniejszy punkt wrzenia niż woda, podróżują z parą do wody uzdatnionej. W ten sposób nie pozbywamy się złych dla zdrowia związków. Dlatego właśnie bez wahania można stwierdzić, iż odwrócona osmoza daje wodę lepszą i zdrowszą niż woda po destylacji.

Top