Jesteś tutaj
Strona główna > Dom > Azotany w wodzie i nie tylko – gdzie jeszcze występują azotany?

Azotany w wodzie i nie tylko – gdzie jeszcze występują azotany?

Azotany w wodzie

Zarówno azotany, jak i azotyny występują głównie w wodzie. Mimo to jednak, są także obecne w warzywach oraz różnego rodzaju przetworach.

Ich obecność jest często związana z tym, że rolnicy stosują nawozy sztuczne, które zawierają obie te substancje. O ile ich niewielka ilość nie ma większego wpływu na zdrowie, o tyle większe dawki mogą być bardzo niebezpieczne i prowadzić nawet do zachorowania na nowotwór układu pokarmowego.

Gdzie występują azotany i azotyny?

Jak się okazuje, w polskich gospodarstwach domowych największą obecność azotanów i azotynów notuje się w warzywach, owocach oraz w wodzie. Średnio, 89 procent spożywanych azotanów pochodzą z warzyw, a 69 procent azotynów – z jedzenia mięs oraz przetworów mięsnych.

Warto zaznaczyć, że w świeżych warzywach występują głównie azotany. Ilość azotyn jest niemalże znikoma. Ich stężenie jest jednak uzależnione przede wszystkim od uprawy oraz stosowania nawozów sztucznych. Warto również nadmienić, że warzywa dzieli się ze względu na tendencję do magazynowania azotanów właśnie. Małe ilości przechowują m.in.: pomidory, papryka, groch i ogórek. Średnie: marchew, pietruszka korzeniowa oraz seler. Najwięcej azotanów posiada szpinak, wczesna kapusta, rzodkiewka oraz ziemniaki, a take warzywa korzeniowe i bulwy, a także te przeznaczone do wczesnego zbioru.

Niebezpieczne są też azotany w wodzie, która (jeśli jest skażona) może przenosić substancję tę na myte warzywa.

Azotyny w wodzie, mięsach i serach

Azotyny z kolei powszechnie stosuje się jako substancja konserwująca do przetworów mięsnych i serowych. Mają one zapobiegać powstawaniu jadu kiełbasianego. Azotyn – co ciekawe – jest w składach określany jako “E250 – substancja konserwująca”. Nie podaje się więc dosłownej nazwy tego składnika.

Najwięcej azotynów posiadają przede wszystkim filety z indyka, różne rodzaje kiełbas, lencz, a także baleron wieprzowy gotowany oraz gulasze. Najmniej z kolei konserwy (na przykład gulasz angielski, konserwa tyrolska, luncheon oraz z mielonki wieprzowej).

Czy chcesz poznać szokujące fakty o azotanach oraz azotynach w wodzie? W takim razie przeczytaj ten artykuł.

Dodaj komentarz

Top